Jonathan van Diermen

Hoi allemaal. Ik zal mezelf even voorstellen: Ik ben Jonathan van Diermen, ik woon en studeer in Utrecht, ben 20 jaar, zoon van Klaas en Danielle en het kleine broertje van Elvin en Emily.

Dit bericht is geplaatst op 01-04-2021
Vier mensen waarop ik het aller trotst ben. Wat zij allemaal beleefd, overleefd en geleerd hebben... Ik ben dankbaar dat ik van hen mag leren en hen ook mag zien groeien in wie ze zijn en wat ze doen. Ik voel me gezegend om deel uit te maken van deze familie.
 
Familie
Op me tweede zijn we verhuisd naar Harderwijk en zijn we bij Sefanja gekomen. Van deze verhuizing kan ik me echter niks herinneren dus het voelt alsof ik hier altijd al heb gezeten. Het voelt dus ook echt aan als een thuis. Ik vergelijk Sefanja altijd een beetje met de film “Alles is familie”. (Disclaimer: het beeld wat ik hier schets is hoe ik als individu Sefanja zie.) Het is een familie met veel gebreken en kwaaltjes. Een akoestiek die te vergelijken is met een koekblik, een tekort aan mensen in zowat alle teams en iedereen en alles heeft wel weer zijn eigen mening over alles en iedereen. We zijn als kerk niet te vergelijken met de Mozaïek en al helemaal niet met Hillsong. Maar het is wel MIJN familie. En ik houd super veel van haar. Ondanks, of misschien juist dóór al haar kleine imperfecties. Dit maakt het dan ook pijnlijk om haar los te laten nu ik in Utrecht woon. Nu is het online nog makkelijk om alles te volgen maar om straks nou elk weekend terug te komen (ik hou van jullie hoor pap en mam, maar… :)).
Misschien dat ik in de toekomst wel weer terug kom. Misschien dat ik wel gewoon blijf. Misschien vind ik hier wel mijn plek én houd ik contact. Uiteindelijk zijn wij als mensen de kerk.
 
Ik ben met het geloof opgevoed maar heb ik ook altijd met Jezus gelopen? Nee, misschien niet, maar ik heb hem wel nog altijd terug kunnen vinden. Dat klinkt misschien gek maar daar ben ik Hem best dankbaar voor. Ik geloof namelijk dat God altijd naar je zal uitreiken. Dit doet hij echter niet door gewoon in je slaapkamer te verschijnen en tegen je te praten, tenminste niet bij mij. Ik zie en herken hem meer in de dingen om mijn heen. Dingen die mij geluk brengen. De warmte van de zon, de kabbelende zee, het ruisende bos en boven alles muziek. Muziek is zeer belangrijk voor mij. Muzikale creativiteit van mezelf en juist van anderen is echt onmisbaar in mijn leven. Dit is dan dus ook één van de dingen die mij het dichts bij God brengt. Maar niet alleen Christelijke muziek helpt mij hier bij. Recent heb ik bijvoorbeeld de Zeeuwse band BLØF (her)ontdekt. Als kind raakte ik al bekend met hun muziek door mijn ouders, maar nu ik kan begrijpen wat er wordt gezongen raakt het me dieper. Niet alleen zijn ze muzikaal zeer goed maar zijn hun voor vrije interpretatie en zweverige teksten ook zeer sterk (vind ik). Ik kan daar echt zwaar van genieten. En het mooie van deze teksten is dat je ze dus ook als woorden van God kan zien. Woorden van troost, van kracht, van bezinning, enzovoorts. Ik zou graag met voorbeelden komen maar ik denk juist dat het mooi is als iedereen er iets anders in kan zien of begrijpen. Ben je trouwens benieuwd over welke liederen ik het dan precies heb, stuur me dan een berichtje.
 
God laten zien
Muziek maakt mij blij en ik denk dat blijdschap een van de belangrijkste dingen is in een Christelijk leven. Iemand zij eens tegen mij “Volgens mij ben jij in je kern gelukkig” en ik denk dat dat is wat wij als christenen uit moet stralen. Ik heb nu al twee keer gehad dat mensen al wisten dat ik Christen was zonder dat ik het ze had verteld. Als ik vroeg waarom ze dat dan wisten was hun antwoord: “Omdat je zo vaak positief bent.”. Wij moeten als Christenen uitstralen naar de wereld dat wij Christenen zijn en zo dus laten zien wie wij als Christenen zijn. En dat werkt voor iedereen op een andere manier. Sommige mensen houden ervan om het bekend te maken tegen iedereen die ze ook maar te pakken kunnen krijgen. Mijn moeder doet dat iets subtieler en heeft als plan om shirts te dragen met Christelijke teksten erop. En ik wil dat graag laten zien door blijheid en positiviteit uit te stralen. Tuurlijk lukt mij dat niet altijd even goed, soms zijn er gewoon dingen die je overweldigen en het simpel weg onmogelijk maken. Maar je mag het elke dag opnieuw proberen. Ik denk dat dit een van de kern kenmerken zijn die we allemaal van God hebben gekregen omdat dit ook is wie hij is. Dus begin de dag met een dansje, begin de dag met een lach. Want wie vrolijk kijkt in de morgen, die lacht de hele dag :).